Opprett konto

Logg inn for å lage din egen liste eller opprett en konto.

Har du allerede en konto?
Der det er hjerterom er det husrom. Det er i hvert fall tilfellet hos Marianne Kjernaas på Haugen Gård i fjellgrenda Lykkja i Hemsedal. Hun har vært fostermamma i over tolv år, og gården gir hester, som ellers går en mørk tid i vente, en ny sjanse på livet. Her er det kjærligheten som vinner, og det lyser lang vei.
Av Isabel Müller Eidhamar og Frazer Peter Norwell
5 min
Oppdatert 01 november 2022

Starten på hestedrømmen

Marianne vokste opp i den lille fjellkommunen Sigdal, rett sør for Flå, i Hallingdal. Selv hadde hun ikke hester, men allerede fra hun var seks år gammel var de få lommepengene hun fikk øremerket riding.

– Jeg har drevet med hest hele livet, og begynte å ri da jeg var seks år gammel på naboens ponnier. Der brukte jeg hele ukelønnen min i mange år, ler Marianne.

Unge Marianne var med andre ord blitt bitt av basillen, og snart var det kun hest som gjaldt.

– På skolen tror jeg at jeg så mer ut av vinduet og tegnet hester enn å se på tavlen for å si det sånn, forteller Marianne, det er det som har vært meg hele tiden.

Da hun var ti år gammel gikk den store drømmen i oppfyllelse og hun fikk sin første egne hest: en ett år gammel Fjording med en enorm personlighet.

– Det var mye brutal lærdom for en tiåring, og det gikk både bra og gærent. Jeg lærte i hvert fall veldig mye av den hesten.

Og hestene skulle følge henne hele livet: da Marianne begynte på videregående hadde hun hest, da reisen gikk videre til landbruksskole på Torpo hadde hun tre hester, og videre bar reisen til Hemsedal hvor hun i dag har rundt 30 hester.

– Det har aldri vært noe alternativ for meg å ikke drive med hest, forteller hun.

Hestene på Haugen Gård i Lykkja har blitt en del stor del av den stadig voksende Kjernaas familien, og ser du Marianne med hestene sine er det helt tydelig at de deler et helt spesielt bånd.

– Det er min flokk på en måte, sier Marianne.

Hun er stille en stund før hun blir alvorlig.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men jeg tror ikke jeg hadde helt vært den samme uten dem.


IMG 5336
Marianne sammen med to av hestene på Haugen Gård. Foto: Isabel Müller Eidhamar
Hestene på Haugen Gård i Lykkja har blitt en del stor del av den stadig voksende Kjernaas familien, og ser du Marianne med hestene sine er det helt tydelig at de deler et helt spesielt bånd.
IMG 5381
Marianne sammen med mannen i sitt liv, Raymond aka. Pepsi. Foto: Isabel Müller Eidhamar

En ny sjanse på livet for barn og dyr

Marianne bor og driver Haugen Gård som ligger innerst inne i den idylliske fjellgrenda Lykkja i Hemsedal. Som mange før henne var det kjærligheten som skulle bringe henne hit da hun i 1993 forelsket seg i en bonde fra Hemsedal.

Siden den gang har Marianne funnet en ny mann i livet, Raymond Fjæren Sagsveen, eller “Pepsi” som de kaller ham, og sammen driver de gården langt til fjells. Marianne tar seg av hestene, mens Raymond snekrer og driver sauefjøset.

For selv om Lykkja er en stille plass, er det nok leven på Haugen Gård. Her bor nemlig både sauer, hester, hunder og kaniner, og om ikke alt for lenge kan det hende et par kyr også flytter inn i fjøset.

Men det er ikke bare dyrestell det går i, for Raymond og Marianne, i tillegg til sine egne barn, har også vært fosterhjem i over tolv år.

– Det var på en måte et kall. Jeg liker jo liv rundt meg og i en sånn liten fjellgrend som Lykkja trenger du en del barn for å fylle plassen. Det må være litt liv, sier Marianne.

Og her får barna, som ofte har lagt en tøff og vanskelig tid bak seg, en ny start på livet.

Ikke bare får de være del av den store familien, men de får være med å stelle hestene, som ofte også er på sin andre sjanse i livet på “fosterhjemmet” i Lykkja. Det kan gi trøst for mange.

– Det har gitt oss utrolig mye å være fosterforeldre, og jeg tror det har gitt ungene våre mye også i forhold til å være flere på en gård. Og det er nesten det samme for hestene. Vi er på en måte plass der man får en “second chance” for å si det sånn. Både dyr og mennesker.

De fleste av hestene er gamle travere som på grunn av skade og redusert hastighet ikke klarer å tjene penger på travbanen. Marianne forteller av mange av hestene hun har tatt til seg sto overfor en ganske mørk skjebne før de ble reddet til Lykkja.

– De er i godt humør og er greie med ungene. De er alle gode og snille hester som vi har fått av folk som… ja, alternativet deres hadde ikke vært så trivelig, for veldig mange av dem, forteller Marianne.

– Jeg er kanskje mer glad i det som ikke er helt A4 for å si det sånn.

I dag bor det rundt 30 hester på gården året rundt, og alderen varierer fra 25 år til små føll (om du kommer riktig tid på året).

– Alle hestene har navn, men problemet med å få voksne hester fra andre plasser er at du ofte ender opp med mange like navn. Derfor har vi to som heter Blesen, to Blesa, og to Stjerna, så det blir mange navnvesøstre, ler Marianne.

– Det er også viktig å lære å kjenne hestenes personlighet. Det å sørge for at energien til menneskene som skal ri passer med hesten. Det er ganske viktig i forhold til hvordan turen skal gå det at man deler ut riktig hest til riktig hest til den rette rytter.


Ridetur
Foto: Kalle Hägglund

Idyll og livet på hesteryggen i Lykkja

Det bor ikke mange mennesker i fjellgrenda Lykkja, som ligger noen kilometer fra Hemsedalsperlen Skogshorn. Men de som bor her har sammen skapt et lite fjellsamfunn. Og det ikke sånn at fjellgrenda venter på sin feature i NRK-serien Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, for etter en liten halvtimes kjøretur er du midt i Hemsedal sentrum.

– Det er helt fantastisk å bo på Lykka. Jeg er superglad i Hemsedal, og superglad i naturen, sier Marianne, det var mer landbruk her da jeg først flyttet hit, men jeg liker at jeg kan kombinere gårdsdriften med turismen for jeg er også veldig glad i folk!

Og flere gjester kommer hit også, spesielt på sommeren hvor mange utenlandske turister kjører langs Panoramaveien, som går rett forbi Haugen Gård. For natur er ikke noe fjellgrenda er fattig på, og i sommerhalvåret er Marianne og de andre på gården som regel å finne på hesteryggen ute i skogen på vei til Kjølen eller mot Valdresfjellene.

Flere av halvdagsturene går via Landbruksveien mot Valdres, opp på Kjølen gjennom skogen og videre til Trommehaugen. Derfra kan gjestene se helt inn til nasjonalparken Jotunheimen.

Andre turer bærer mot Eikrestølane hvor gjestene får oppleve å ri gjennom vann når de krysser elva Nøra på hesteryggen. Det er ikke uvanlig at turene blir lange på fine sommerdager. Hestene får gå løst og gresse underveis mens rytterne nyter lunsj og en god prat i solen. For riding på Lykkja skal først og fremst være hyggelig.

– Du kjenner at du får energi av det selv. Du blir glad når folk liker det du holder på med, og du blir glad når alt har gått bra og de blir fornøyde. Og her oppe er så er det ikke så veldig vanskelig å tilfredsstille folk i forhold til naturen nesten uansett vær og føre.

Western Horses ridning
Foto: Katarina Wälås
IMG 5752
En av de yngre hestene på Haugen Gård nyter første smak av våren på Lykka, hvor snøen så vidt har begynt å smelte. Foto: Isabel Müller Eidhamar

Helårsdestinasjon

Se for deg dette: Det er tjue minus ute og du rir lett gjennom champagnepudder med utsikt over høye fjell og tinder. Over alt hvor du ser glitrer det i hvitt, og med litt improvisert nynning og med fortellerstemmen til Knut Risan i minne er det nesten som du er Askepott som rir av sted med prinsen i avslutningssekvensen av den tsjekkiske eventyrfilmen Tre Nøtter til Askepott. Haugen Gård er nemlig ikke kun en sommerdestinasjon, men også en plass for vintereventyr.

– Vi har opptråkkede stier i skogen, så vi rir i løssnøen. Det er helt fantastisk, og jeg tror mange synes det er ekstra kult fordi det ikke er noe du får så mange andre steder, sier Marianne.

Det er også tilbud om kanefart, en aktivitet som er spesielt populær blant nordmenn i julen, men høsten er også en fin tid om man vil oppleve de flotte høstfargene i fjellet.

953 A1733
Koselig dag med hestene Foto: Kalle Hägglund
IMG 6057
Kanefart på Lykkja. Foto: Kalle Hägglund
Familieridning
Sommerleir på Haugen Gård i Lykkja. Foto: Kalle Hägglund

Naturopplevelser som setter spor

Haugen gård er det naturopplevelser og gode minner som står i sentrum, og gården har besøkende fra alle faser av livet. Her spenner alderen blant besøkende fra spedbarn på knappe tre måneder til 100-åringer.

I vår fikk de blant annet besøk fra beboerne på Bygdatunet i Hemsedal. Da ble det spesielt viktig for Marianne å få til et bra opplegg, for etter flere måneder med strenge koronarestriksjoner var dette første gangen mange av de eldre hadde fått bevege seg ordentlig utendørs igjen blant folk.

– Jeg tror jeg var mer nervøs enn om jeg skulle hatt kongen på besøk, ler hun.

Og som kongelige skulle de på tur i hest og kjerre, et nytt aktivitetstilbud på Haugen gård.

-De var så fornøyde og lånte Gapahuken etterpå til å grille pølser. Jeg sa det til dem: Herregud dette er omtrent som å være på skoletur. Og de ropte alle et høyt ja tilbake. Det var innmari fint.

– De eldre synes det er fantastisk for det er noe de ofte gjorde selv da de var yngre.

Alle turene blir tilpasset ferdighet og nivå, og det er ikke uvant at noen har sine første hesteopplevelser på Haugen Gård. Det avholdes rideleir for barn de to første ukene av juli hvert år, men noen kommer også helt på eget initiativ.

– Jeg hadde en dame på rundt 75, hun hadde stått og sett på oss ri forbi hytta hennes mange ganger, og så kom hun ned og sa “vet du hva, jeg har aldri ridd før, men når jeg står og ser på dere så er det akkurat som: dette her det må jeg gjøre, forteller Marianne.

– Hun møtte opp helt alene, hadde ingen med seg, og ble med på en halvdagstur på Kjølen, og hun var helt i 100 etterpå. Hun syntes det var kjempekult! Vi rir jo ikke ut med veldig store grupper, så da er det tryggere å bli med når du er nybegynner.

En ting er sikkert: Haugen Gård byr på både sjarm og eventyr for store og små.

– Her oppe så er det naturen og opplevelsen som er i fokus.

Vil du besøke Marianne og hesteflokken hennes på Haugen Gård i ferien besøk og bestill på www.bookhemsedal.com


Jente på hest
Jente koser seg på rideleir på Haugen Gård. Foto: Kalle Hägglund